Penselen

De benaming "penseel " is afkomstig van het Latijnse "penicillum", dat borsteltje betekent. Het penseel is zeer waarschijnlijk het oudste schildersgereedschap.

Bij het maken van de oude grotschilderingen gebruikten de schilders al dierlijk haar dat werd gebundeld en bevestigd aan een steel. Men weet dat de oude Egyptenaren stukken riet hebben gebruikt, die zij aan een uiteinde tot dunne vezels klopten. Bij de Chinezen is het penseel in de 3de eeuw voor Chr. in gebruik genomen. Zij gebruikten de penseel echter, evenals de Japanners, als schrijfgereedschap.

In Europa ontstond de fabricage van penselen pas vanaf de 16de eeuw want in de tijd daarvoor maakte elke schilder zijn penselen zelf. Zelfs vandaag de dag geldt nog: een penseel van de beste kwaliteit wordt met de hand gemaakt! De kwaliteit van een penseel wordt bepaald door de haarsoort die gebruikt is (marter, eekhoorn, varkenshaar maar ook synthetische haarsoorten), de bus waarin het haar is vastgezet (blik met naad of naadloos aluminium) en de steel (gelakt of ongelakt) waarop de bus bevestigd zit. Elke verf vraagt zijn eigen penselen en elke techniek zijn haarsoort en vorm.